4 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
1 szklanka / kaszy bulgur
2 sztuki / pomidora malinowego
1 pęczek / natki pietruszki
1 pęczek / mięty
1 pęczek / szczypiorku
2 sztuki / cytryny
Owoc granatu
Sól, pieprz
3 łyżki / oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Kaszę bulgur gotujemy według wskazówek na
opakowaniu. A następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Natkę pietruszki, miętę oraz szczypiorek bardzo drobno siekamy. Proponuję każdy ze składników po posiekaniu przełożyć do osobnej miseczki – będziemy je dokładać do sałatki w zależności od upodobań smakowych.
Pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki, a następnie usuwamy gniazda nasienne wraz z płynną częścią pomidora. Pozostałą część pomidora kroimy w drobną kostkę.
Wyciskamy sok z jednej cytryny, a drugą kroimy na ćwiartki. Z owocu granatu wyjmujemy łyżkę nasion, którymi będziemy dekorować sałatkę.
W misce łączymy kaszę bulgur, posiekaną natkę pietruszki oraz miętę i szczypior. Proponuję natkę pietruszki dodać całą, a mięty i szczypiorku ¾ i w zależności od upodobań smakowych regulować ich ilości w sałatce. Całość skrapiamy sokiem z jednej cytryny i dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy całość. Sałatkę dekorujemy kilkoma ćwiartkami cytryny oraz nasionami granatu.