2 Porcje | Czas przygotowania 40 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / steka wołowego
Olej słonecznikowy
Sól, pieprz
SOS
½ łyżki / masła klarowanego
1 sztuka / szalotki
1 ząbek / czosnku
1 garść / suszonych grzybów
100 ml / bulionu wołowego
300 ml / czerwonego wina
1 łyżka / balsamico
1 łyżeczka / syropu klonowego
1 łyżka / miodu
Imbir
1 łyżka / soku z cytryny
Sól, pieprz
SAŁATKA
1 sztuka / cukinii
2 sztuki / marchewki
1 sztuka / dymki
5 sztuk / rzodkiewek
10 sztuk / pomidorków koktajlowych
4 łyżki / oliwy z oliwek
2 łyżeczki / musztardy figowej
1 łyżka / octu jabłkowego
Sok z cytryny
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą.
Steki myjemy i osuszamy, a następnie odkładamy na min. 30 min, aby ich temperatura zbliżyła się do pokojowej.
Marchewkę obieramy i myjemy. Cukinię myjemy i odcinamy końce. Marchewkę i cukinię kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Dymkę i rzodkiewki kroimy w talarki, a pomidorki na pół. Dressing mieszamy w małym słoiczku. Łączymy oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Dressing do sałatki dodajemy przed samym podaniem, uprzednio ją doprawiamy solą i pieprzem
Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło klarowane. Na rozgrzane masło wrzucamy szalotkę, a gdy się zeszkli dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Po ok. 30 sekundach dodajemy suszone grzyby, które uprzednio odsączamy z wody. Smażymy ok. 5 min, po
czym dodajemy bulion wołowy. Gdy bulion się zagotuje, całość gotujemy kolejne 5 min. Następnie wlewamy czerwone wytrawne wino, balsamico, sok z cytryny, syrop klonowy i miód. Sos doprawiamy imbirem mielonym, solą i sporą ilością mielonego pieprzu. Sos redukujemy 10 min.
Rozgrzewamy patelnię. Jeżeli używasz patelni grillowej, to nie używaj tłuszczu, a jeżeli zwykłej to zodrobiną oleju słonecznikowego. Na mocno rozgrzaną patelnię układamy nasze steki. Smażymy max. 2 minuty z każdej strony, wtedy będą średnio krwiste. Po usmażeniu steki odkładamy na deskę. Solimy i pieprzymy z obu stron.
Na patelnię, na której smażyliśmy steki przelewamy zredukowany sos i podgrzewamy na patelni ok. 3 min aby zdjąć smak po smażonych stekach.
Całość składamy na talerze. Steki, sos i sałatka.