1 Porcje | Czas przygotowania 45 min
SKŁADNIKI
6 sztuk / pomidorów malinowych
1 sztuka / marchewki
1 sztuka / cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki / passaty pomidorowej
2 gałązki tymianku
1 liść laurowy
1 łyżka / balsamico
1 łyżka / soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Pomidory malinowe myjemy i układamy na blaszce do pieczenia. Każdego lekko nacinamy na krzyż u góry, aby łatwiej zdjąć skórkę po upieczeniu. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na półtalarki. Cebulę i marchewkę układamy na blaszce razem z pomidorami. Piekarnik rozgrzewamy do 220˚C z opcją grill. Warzywa pieczemy 10 min, po czym obracamy pomidory i cebulę na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 min
Gdy warzywa się upieką, cebulę kroimy w piórka a z pomidorów zdejmujemy skórkę i wycinamy zielony środek. Zostawiamy je w całości. Podczas pieczenia warzywa puściły sok, który
zebrał się w blaszce – nie wylewamy go, użyjemy go do sosu.
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy dwie gałązki tymianku w całości i liść laurowy. Po chwili, gdy czosnek zacznie pachnieć dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, całe pomidory i zlewamy sok z blaszki z pieczenia razem z marchewką. Dodajemy cukier i sól. Następnie dokładamy trzy łyżki passaty pomidorowej, łyżkę balsamico i łyżkę soku z cytryny. Mieszamy, dodajemy odrobinę pieprzu. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, 15 min. Podczas gotowania pomidory same się rozpadną na mniejsze kawałki.
Sos z pieczonych pomidorów jest doskonałym dodatkiem do gołąbków.