4 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
2 plastry / masła
1 sztuka / szalotki
1 ząbek czosnku
8 gałązek świeżego rozmarynu
200 ml / bulionu drobiowego
200 ml / białego wytrawnego wina
200 ml / śmietanki 30%
1 łyżeczka / mąki pszennej
1 łyżka / soku z cytryny
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Szalotkę i czosnek obieramy. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Igły rozmarynu odrywamy od gałązek, a następnie drobno siekamy.
W rondelku rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła. Na rozgrzanym maśle podsmażamy szalotkę i czosnek oraz posiekany rozmaryn.
Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy 200 ml bulionu drobiowego. Bulion gotujemy 5 minut, po czym dodajemy 200 ml białego wytrawnego wina. Całość gotujemy na dużym ogniu, aż się zredukuje o połowę – ok. 10 minut.
Po tym czasie dodajemy śmietankę i łyżkę soku z cytryny. Gotujemy aż są zgęstnieje około 15 min. Sos można też zagęścić mąką pszenną. Łyżeczkę mąki pszennej rozpuszczamy w trzech łyżkach sosu. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewamy mąkę do gotującego się sosu. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Gdy sos będzie już gęsty, zdejmujemy go z ognia. Tak przygotowany sos podaję do steków.
Nadmiar idealnie nadaje się do mrożenia.