i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  20/05/2021

Schab w sosie a’la stroganow

Rate this post

6 Porcji | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI

700 g / schabu wieprzowego
2 sztuki / cebuli
500 g / pieczarek
1 sztuka / czerwonej papryki
2 sztuki / ogórka kiszonego
500 ml / rosołu
1 puszka / pulpy pomidorowej
2 łyżki / sosu worcestershire
2 łyżeczki / mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka / mielonej ostrej papryki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Sól, pieprz
Olej roślinny
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Schab myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w
6 cm paseczki. Pokrojony schab przyprawiamy solą, pieprzem oraz 2 łyżkami sosu
worcestershire. Odstawiamy do zamarynowania. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Ogórki kiszone obieramy i kroimy w 2 cm paski. Czerwoną paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, myjemy i kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę. Przesmażamy, aż cebula będzie miękka. Usmażoną cebulę zdejmujemy z patelni do miseczki. Na tej samej patelni przesmażamy teraz pieczarki. Smażymy, aż będą złote – doprawiamy je solą i pieprzem. Usmażone pieczarki przekładamy do miseczki.

W szerokim rondlu, w którym będziemy gotować danie rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Na gorący olej wrzucamy zamarynowany schab. Jeżeli mięsa jest więcej niż ma dno garnka, to smażymy je na dwie części – jeżeli mięsa będzie za dużo w garnku nie będzie się smażyć a dusić. Mięso smażymy na złoty kolor z obu stron.

Do obsmażonego mięsa dodajemy 500 ml rosołu, może być mrożony. Gdy rosół się zagotuje dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz słodką i ostrą mieloną paprykę. Następnie przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut aż mięso będzie miękkie.

Po tym czasie dodajemy do mięsa wcześniej podsmażoną cebulę i gotujemy ok. 2 minut. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki i całość gotujemy 5 minut.

Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i po minucie dodajemy puszkę pulpy pomidorowej oraz pokrojone ogórki kiszone. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Dusimy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe

Danie można podawać z ziemniakami lub pszennym pieczywem

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • papryka
  • schab
  • stroganow

Nawigacja wpisu

Zapiekanka warzywna w cieście francuskim
Zupa z zielonych szparagów
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up