
6 Porcji | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
700 g / schabu wieprzowego
2 sztuki / cebuli
500 g / pieczarek
1 sztuka / czerwonej papryki
2 sztuki / ogórka kiszonego
500 ml / rosołu
1 puszka / pulpy pomidorowej
2 łyżki / sosu worcestershire
2 łyżeczki / mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka / mielonej ostrej papryki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Sól, pieprz
Olej roślinny
Oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Schab myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w
6 cm paseczki. Pokrojony schab przyprawiamy solą, pieprzem oraz 2 łyżkami sosu
worcestershire. Odstawiamy do zamarynowania. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Ogórki kiszone obieramy i kroimy w 2 cm paski. Czerwoną paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, myjemy i kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę. Przesmażamy, aż cebula będzie miękka. Usmażoną cebulę zdejmujemy z patelni do miseczki. Na tej samej patelni przesmażamy teraz pieczarki. Smażymy, aż będą złote – doprawiamy je solą i pieprzem. Usmażone pieczarki przekładamy do miseczki.

W szerokim rondlu, w którym będziemy gotować danie rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Na gorący olej wrzucamy zamarynowany schab. Jeżeli mięsa jest więcej niż ma dno garnka, to smażymy je na dwie części – jeżeli mięsa będzie za dużo w garnku nie będzie się smażyć a dusić. Mięso smażymy na złoty kolor z obu stron.

Do obsmażonego mięsa dodajemy 500 ml rosołu, może być mrożony. Gdy rosół się zagotuje dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz słodką i ostrą mieloną paprykę. Następnie przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut aż mięso będzie miękkie.

Po tym czasie dodajemy do mięsa wcześniej podsmażoną cebulę i gotujemy ok. 2 minut. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki i całość gotujemy 5 minut.

Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i po minucie dodajemy puszkę pulpy pomidorowej oraz pokrojone ogórki kiszone. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Dusimy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe
Danie można podawać z ziemniakami lub pszennym pieczywem
