2 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
Miks sałat
100 g / sera koziego
1 sztuka / czerwonej cebuli
8 sztuk / pomidorków koktajlowych
2 sztuki / słodkiej papryki
10 sztuk / pieczarek
½ sztuki / cukinii
10 sztuk / szparagów
10 sztuk / mini marchewek
4 łyżki / oliwy z oliwek
Sól, pieprz kolorowy, płatki chilli
DRESSING
3 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżka / balsamico
1 łyżeczka / musztardy miodowej
1 łyżeczka / miodu
1 łyżeczka / soku z cytryny
Sól, pieprz kolorowy, płatki chilli
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Sałatę myjemy, jeżeli potrzeba rwiemy na mniejsze kawałki. Ja używam roszponki, sałaty rzymskiej i sałaty „3 rodzaje” w doniczce.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w talarki.
Pieczarki, szparagi i marchewkę obieramy i myjemy. Jeżeli używamy małych pieczarek, nie kroimy ich. Cukinię myjemy i kroimy w półtalarki. Paprykę pozbawiamy nasion, myjemy i kroimy w 2 cm paski. Pokrojone warzywa przekładamy do osobnego naczynia. Dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i płatki chilli. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z funkcją grill. Warzywa przekładamy na blaszkę i pieczemy 15 min. W sezonie można je również przyrządzić na grillu 😉
Ser kozi kroimy w plastry i smażymy na suchej patelni z obu stron aż się zrumieni.
W dużej misce łączymy składniki sałatki: sałatę, pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę, grillowane warzywa i ser kozi.
W osobnym naczyniu przygotowujemy dressing. Do oliwy z oliwek dodajemy balsamico, sok z cytryny, musztardę miodową oraz miód. Doprawiamy płatkami chilli, pieprzem i solą.
Dodajemy dressing do sałaty, mieszamy.