2 Porcje | Czas przygotowania 25 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / pstrąga tęczowego
2 małe brokuły
5 sztuk / młodych marchewek
2 gałązki pomidorków koktajlowych
1 cytryna
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
Sól morska
SOS:
2 łyżki / mąki pszennej
1 łyżka / masła
200 ml / bulionu warzywnego
200 ml / śmietanki 30%
6 łyżeczek / chrzanu ze słoiczka
1 łyżeczka / soku z cytryny
Sól, Pieprz biały
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdego pstrąga wewnątrz oprószamy solą morską i pieprzem cytrynowym, a następnie układamy na blaszce do pieczenia. Dwa ząbki czosnku kroimy w plasterki i wkładamy do środka pstrąga. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki, a następnie wkładamy część do wewnątrz pstrąga, a pozostałą
obsypujemy pstrąga z wierzchu. Cytrynę kroimy w plasterki i również wkładamy w środek i na wierzch. Do każdego pstrąga wkładamy po dwie gałązki koperku.
Marchewki obieramy i myjemy. Pomidorki myjemy, ale zostawiamy na gałązce. Brokuły kroimy na pół, wzdłuż i myjemy. Na blaszkę do pstrąga dokładamy młode marchewki i pomidorki koktajlowe.
Delikatnie oprószamy solą morską. Brokuły przekładamy do osobnego naczynia i również doprawiamy solą.
Ustawiamy piekarnik na pieczenie parowe (99°C) i wstawiamy naszego pstrąga na 12-15 minut w zależności od wielkości pstrąga. Na 5 minut przed końcem pieczenia pstrąga dokładamy do piekarnika wcześniej przygotowane brokuły.
W czasie, gdy pstrąg jest w piekarniku przygotowujemy sos chrzanowy. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Gdy mąka będzie złota, cały czas mieszając dodajemy bulion, tak aby nie było grudek. Na czas dodawania bulionu możemy też zdjąć mąkę z ognia. Po dokładnym wymieszaniu zagotowujemy całość. Następnie dodajemy 6 łyżeczek chrzanu ze słoika i łyżeczkę soku z cytryny. Jeżeli używacie łagodnego chrzanu, cytryny nie trzeba już dodawać. Ilość łyżeczek chrzanu uzależniacie od tego, jak ostry chcecie sos. Gdy chrzan wymieszamy z wywarem dodajemy śmietankę. Podgrzewamy chwilę całość, doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos jest gotowy.
Ugotowane na parze pstrągi i warzywa wyjmujemy z piekarnika. Przekładamy na talerze. Pstrąga podajemy z warzywami i sosem chrzanowym.