4 Porcje | Czas przygotowania 90 min
SKŁADNIKI
2 polędwiczki wieprzowe
1 sztuka / białej cebuli
1 ząbek czosnku
Świeży tymianek
150g / mrożonych grzybów
200 ml / bulionu drobiowego
200 ml / śmietanki 30%
50 ml / białego wytrawnego wina
10 g / zimnego masła
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka / soku z cytryny
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Polędwiczkę myjemy i jeżeli trzeba to oczyszczamy z błonek. Umytą polędwiczkę oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładamy garść świeżego tymianku. Tak przygotowaną polędwiczkę przekładamy do miski i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki do zamarynowania.
W czasie, gdy polędwiczka się marynuje przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jeżeli używamy świeżych grzybów to oczyszczamy je delikatnie, najlepiej za pomocą szczoteczki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Na gorący olej kładziemy zamarynowane polędwiczki. Polędwiczkę obsmażamy z każdej strony, aż będzie lekko złota – 3-4 minuty z każdej strony i po 2 minuty na bokach.
Po usmażeniu zdejmujemy polędwiczki z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy
pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po ok. 1 minucie dodajemy mrożone grzyby. Smażymy kolejne 5 minut i wlewamy bulion. Do bulionu dorzucamy dwa liście laurowe, cztery ziela angielskie i garść świeżego tymianku. Gdy bulion się
zagotuje, oddajemy białe wytrawne wino i sok z cytryny. Gotujemy ok. 5 minut, tak aby część wina odparowała.
Po tym czasie dodajemy śmietankę 30% i ciągle mieszając gotujemy kolejne 5 min. Doprawiamy sos odrobiną gałki muszkatołowej i pieprzem. Po tym czasie dokładamy do sosu zimne masło i delikatnie mieszamy, aby się rozprowadziło.
Następnie wkładamy obsmażone polędwiczki do sosu. Całość przykrywamy i dusimy 20 min. W połowie czasu przewracamy
polędwiczki na drugą stronę. Od czasu do czasu mieszamy sos.
Uduszoną polędwiczkę wyjmujemy z sosu i kroimy w 2 cm plastry. Mięso podajemy z sosem grzybowym i np. kaszą pęczak i sałatą.