2 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / piersi z kaczki
1 łyżeczka / skórki z pomarańczy
Sól, pieprz
SOS
2 sztuki / pomarańczy
50 ml / brandy
1 łyżeczka / miodu
1 łyżeczka / tymianku
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Pierś z kaczki umyć i osuszyć. Następnie naciąć od strony skóry w kratkę, ale tak aby tylko przeciąć skórę a nie mięso. Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi z kaczki skórą do dołu i smażymy ok. 15 min. Tak aby tłuszcz ze skóry się wytopił. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy max. 2 minuty. Po usmażeniu pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy, pieprzymy z obu stron. Skórkę z pomarańczy ścieramy i oprószamy z obu stron piersi.
Tak przygotowaną kaczkę wstawiamy do piekarnika na 150℃ na ok. 12 min. Jeżeli masz termosondę to, po uzyskaniu 60℃ wewnątrz mięsa pierś jest gotowa.
Podczas gdy kaczka się smaży i piecze przygotowujemy sos. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i przelewamy do garnuszka.
Drugą pomarańczę filetujemy i miąższ dodajemy do wcześniej wyciśniętego soku. Zaczynamy podgrzewać. Po zagotowaniu dodajemy łyżeczkę miodu i brandy. Gdy alkohol odparuje dodajemy tymianek, sól oraz pieprz. Sos podgrzewamy aż zgęstnieje, ok. 10 min.
Tak przygotowaną kaczkę podaję z puree z buraka i lekką sałatką z marynowanymi rzodkiewkami.