8 Porcji | Czas przygotowania 90 min
SKŁADNIKI
1 kg / mąki pszennej
1 sztuka / jajka
400 ml / ciepłej wody
2 łyżki / masła
1 łyżka / śmietany
Szczypta soli
FARSZ
1 kg / mięsa z rosołu
2 sztuki / marchewki z rosołu
6 sztuk / suszonych grzybów
4 liście laurowe
1 łyżeczka / czarnego pieprzu w
ziarnach
Sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 20 min.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Robimy kopczyk, a w jego środek wbijamy jajko. Dodajemy śmietanę, masło i szczyptę soli. Składniki mieszamy stopniowo dodając ciepłą wodę. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie aksamitne. Po wyrobieniu przykrywamy je odwróconą miską na 30 min.
W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotowujemy farsz. W moździerzu ucieramy łyżeczkę czarnego pieprzu, 4 liście laurowe i pół łyżeczki soli.
Mięso z rosołu oddzielone od kości (ćwiartki z kurczaka i kaczki), marchewki i namoczone grzyby mielimy w maszynce do mięsa dwa razy.
Po zmieleniu mięsa doprawiamy je utartymi przyprawami. Próbujemy, jeżeli potrzeba to doprawiamy jeszcze pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy mięso.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcie i rozwałkowujemy na stolnicy. Wycinamy okręgi ringiem. Wycięte kółka układamy na dłoni i małą łyżeczką nakładamy farsz na środku. Sklejamy pierogi.
Sklejając pierogi staramy się wyciskać zbędne powietrze, dzięki temu nie będą pękały podczas gotowania.
W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy 3 min. od chwili wypłynięcia ich na wierzch.
Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Nie układamy ich na sobie, aby się nie posklejały.
Pierogi z mięsem podajemy z przesmażoną cebulką.