i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Owoce morza, Przystawki  /  10/12/2019

Pieczone mule

Rate this post
2 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI
1 kg / świeżych muli
1 sztuka / szalotki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżki / oliwy z oliwek
Sok z ½ cytryny
100 ml / białego wytrawnego wina
10 g / zimnego masła
FARSZ:
½ ususzonej bagietki
4 łyżki / startego parmezanu
200 ml / passaty pomidorowej
1 pęczek / natki pietruszki
Skórka z jednej cytryny

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Mule dokładnie oczyszczamy za pomocą szczoteczki. Odrzucamy otwarte mule – są nieświeże.
Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chilli myjemy i siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W szerokim garnku rozpuszczamy odrobinę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę i chilli. Po ok. 1 minucie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kolejnej minucie wlewamy białe wytrawne wino oraz sok z ½ cytryny. Gotujemy całość ok. 5 min, tak aby wino lekko odparowało a następnie dodajemy 10 g zimnego masła.

Gdy wino odparuje, a masło się rozpuści dodajemy odsączone mule i przykrywamy garnek. Mule pod przykryciem gotujemy 3 minuty, tak aby wszystkie się otworzyły.

W czasie, gdy przygotowują się mule robimy farsz. W blenderze ucieramy czerstwą bagietkę, a następnie przesypujemy ją do miski. Ścieramy skórkę z cytryny, a natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Do startej bagietki dodajemy 4 łyżki świeżo startego parmezanu, 200 ml passaty pomidorowej, startą skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.

Gdy mule się otworzą, wyjmujemy je z garnka. Jeżeli jakaś muszla się nie otworzyła – odrzucamy ją. Sos, który powstał w garnku dodajemy do farszu. Ale nie cały, tylko tyle aby farsz się połączył – ok. 6 łyżek. Z każdego mula odrywamy pustą połówkę muszli. Na drugą połówkę, tą z mięsem muli nakładamy farsz, tak aby wypełnić muszle. Tak przygotowane mule układamy na blaszce do pieczenia. Gdy wszystkie mule będą nafaszerowane wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut – górna grzałka.

Mule podajemy, gdy są ciepłe.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • mule

Nawigacja wpisu

Wigilijne śledzie z burakiem
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up