1 Porcje | Czas przygotowania 135 min
SKŁADNIKI
1 kaczka (ok. 2 kg)
1 sztuka / limonki
1 łyżka / ostrego chilli z solą morską
2 łyżki / płatków chilli
3 sztuki / pomarańczy
3 sztuki / jabłek
100 ml / nalewki pomarańczowej
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Kaczkę nacieramy marynatą na minimum 12 godzin przed pieczeniem. Rozpoczynamy od umycia i dokładanego osuszenia kaczki.
W małej miseczce przygotowujemy marynatę. Z limonki ścieramy skórkę, a następnie dodajemy do niej 1 łyżkę ostrych płatków chilli z solą morską i 2 łyżki płatków chilli.
Dokładnie mieszamy składniki marynaty, a następnie nacieramy kaczkę – w środku i na zewnątrz. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy do lodówki.
Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy kaczkę z lodówki, tak aby zmieniła się jej temperatura. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego.
Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Limonkę, z której otarliśmy skórkę kroimy w ćwiartki. 3 pomarańcze obieramy (dokładnie usuwamy białą skórkę) i kroimy w ćwiartki.
Mieszamy owoce, a następnie faszerujemy kaczkę. Nafaszerowaną kaczkę spinamy wykałaczkami, tak aby nadzienie nie wypadło podczas pieczenia. Pozostałe owoce układamy na kaczce i podlewamy całość nalewką pomarańczową.
Tak przygotowaną kaczkę układamy piersiami do góry, a następnie pod przykryciem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 40 minu,t po czym obracamy ją na drugą stronę (piersiami do dołu) na kolejne 35 minut.
Następnie odkrywamy kaczkę i pieczemy jeszcze 15 minut – po upływie połowy czasu przewracamy kaczkę na drugą stronę, aby była złota z obu stron. Czas pieczenia kaczki uzależniamy od jej wagi – godzina na 1 kg mięsa, zachowując pierwsze 30 minut w podwyższonej temperaturze i ostatnie 15 minut bez przykrycia.
Tak upieczoną kaczkę podajemy z kluskami śląskimi – przepis znajdziesz tutaj, i buraczkami.