i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  24/03/2020

Pieczona kaczka

Rate this post
1 Porcje | Czas przygotowania 135 min

SKŁADNIKI

1 kaczka (ok. 2 kg)
1 sztuka / limonki
1 łyżka / ostrego chilli z solą morską
2 łyżki / płatków chilli
3 sztuki / pomarańczy
3 sztuki / jabłek
100 ml / nalewki pomarańczowej

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Kaczkę nacieramy marynatą na minimum 12 godzin przed pieczeniem. Rozpoczynamy od umycia i dokładanego osuszenia kaczki.
W małej miseczce przygotowujemy marynatę. Z limonki ścieramy skórkę, a następnie dodajemy do niej 1 łyżkę ostrych płatków chilli z solą morską i 2 łyżki płatków chilli.

Dokładnie mieszamy składniki marynaty, a następnie nacieramy kaczkę – w środku i na zewnątrz. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy do lodówki.

Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy kaczkę z lodówki, tak aby zmieniła się jej temperatura. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego.

Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Limonkę, z której otarliśmy skórkę kroimy w ćwiartki. 3 pomarańcze obieramy (dokładnie usuwamy białą skórkę) i kroimy w ćwiartki.

Mieszamy owoce, a następnie faszerujemy kaczkę. Nafaszerowaną kaczkę spinamy wykałaczkami, tak aby nadzienie nie wypadło podczas pieczenia. Pozostałe owoce układamy na kaczce i podlewamy całość nalewką pomarańczową.

Tak przygotowaną kaczkę układamy piersiami do góry, a następnie pod przykryciem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 40 minu,t po czym obracamy ją na drugą stronę (piersiami do dołu) na kolejne 35 minut.

Następnie odkrywamy kaczkę i pieczemy jeszcze 15 minut – po upływie połowy czasu przewracamy kaczkę na drugą stronę, aby była złota z obu stron. Czas pieczenia kaczki uzależniamy od jej wagi – godzina na 1 kg mięsa, zachowując pierwsze 30 minut w podwyższonej temperaturze i ostatnie 15 minut bez przykrycia.

Tak upieczoną kaczkę podajemy z kluskami śląskimi – przepis znajdziesz tutaj, i buraczkami.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • jabłko
  • kaczka
  • limonka
  • pomarańcza

Nawigacja wpisu

Kluski śląskie
Masło klarowane
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up