2 Porcje | Czas przygotowania 20 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / avocado
100 g / wędzonego łososia
1 sztuka / szalotki
1 sztuka / papryczki chilli
1 pęczek / koperku
Kiełki rzodkiewki
2 łyżki / soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
Pieprz cayenne
Sól, pieprz kolorowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną szalotkę przekładamy do miski i delikatnie solimy. Papryczkę chilli pozbawiamy ziaren, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do szalotki. Avocado obieramy, wyjmujemy pestkę i za pomocą widelca rozdrabniamy na papkę. Warto użyć bardzo dojrzałego avocado. Rozdrobnione avocado skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie pociemniało. Dodajemy do szalotki i chilli. Łososia kroimy w bardzo drobną kostkę i łączymy z resztą warzyw. Koperek drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Do całości dodajemy musztardę, pieprz cayenne, pieprz kolorowy i sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Pasta powinna być lekko ostra.
Pastę podajemy na razowym pieczywie wraz z kiełkami rzodkiewki.