
2 Porcje | Czas przygotowania 20 min
SKŁADNIKI
200 g / makaronu orecchiette
5 plastrów / szynki parmeńskiej
6 sztuk / suszonych pomidorów
3 sztuki / pomidorków koktajlowych
1 sztuka / szalotki
1 ząbek czosnku
200 ml / śmietanki 30%
3 łyżki / oliwy z suszonych pomidorów
Garść rukoli
Biały pieprz
Sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
W garnku zagotowujemy 2 l wody z jedną łyżeczką soli. Do gotującej się wody rzucamy 200 g makaronu orecchiette. Do tego przepisu można też użyć makaronu tagliatelle. Wybrałam orecchiette, ponieważ fajnie zbiera się w nich sos. Makaron gotujemy 15 min. W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Szalotkę obieramy i kroimy w półtalarki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Suszone pomidory wyjmujemy
z oliwy i kroimy w paski. Plastry szynki parmeńskiej również kroimy w paski. Pomidorki koktajlowe wyjemy i kroimy w ćwiartki. Jeżeli mamy bardzo małe pomidorki, kroimy je na pół i używamy ok. 5 sztuk.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów. Następnie dodajemy szalotkę i suszone pomidory. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy czosnek. Po ok. 30 sekundach wrzucamy pokrojoną szynkę parmeńską. Chwilę podsmażamy, ok. 1 minuty. Następnie dokładamy pokrojone pomidorki koktajlowe. Smażymy kolejną minutę.

Po tym czasie dodajemy śmietankę 30%. Mieszamy i doprawiamy białym pieprzem. Przed dodaniem soli, próbujemy sosu, ponieważ szynka parmeńska jest dość słona i być może nie należy dodawać soli. Sos redukujemy ok 3-5 min.

Po tym czasie dodajemy odcedzony makaron. Całość gotujemy razem jeszcze 1 minutę i zdejmujemy z ognia.
Na talerzu układamy kilka listków rukoli, na to wykładamy makaron z sosem i wierzch dania również dekorujemy rukolą.
