i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Owoce morza  /  10/09/2020

Mule z pesto bazyliowym

Rate this post
Przepis na oryginalny sos do muli,
2 Porcje | Czas przygotowania 15 min

SKŁADNIKI

1 kg / świeżych muli
1 sztuka / szalotki
2 ząbki / czosnku
1 kieliszek / białego wytrawnego wina
½ cytryny
2 łyżeczki / pesto bazyliowego
1 łyżka / masła klarowanego

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Żywe mule dokładnie myjemy. Odrzucamy martwe – te które są otwarte lub połamane. Mule oczyszczamy za pomocą szczoteczki, ale delikatnie tak, aby nie połamać muszli.
Szalotkę obieramy i

Szalotkę obieramy i kroimy na pół. Ząbki czosnku obieramy.
W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy jedną łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy szalotkę. Chwilę przesmażamy, po czym dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Do zredukowanego sosu wrzucamy wcześniej oczyszczone mule. Garnek przykrywamy i gotujemy mule pod przykryciem aż wszystkie się otworzą, ok. 5 min. Od czasu do czasu potrząsając przykrytym garnkiem.

Po tym czasie zdejmujemy mule z ognia i za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy muszle na talerze, tak aby sos pozostał w garnku. Z sosu wyjmujemy szalotkę i wyrzucamy.

Do sosu dodajemy 2 łyżeczki pesto bazyliowego i dokładne mieszamy. Przepis na domowe pesto bazyliowe znajdziesz tutaj. Tak przygotowany sos dodajemy do wcześniej wyłożonych muli na talerze.

Mule serwujemy ze świeżą, pszenną bagietką i białym winem.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • mule
  • pesto bazyliowe

Nawigacja wpisu

Placuszki z dyni
Zapiekane ostrygi
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up