2 Porcje | Czas przygotowania 15 min
SKŁADNIKI
1 kg / świeżych muli
1 sztuka / szalotki
2 ząbki / czosnku
1 kieliszek / białego wytrawnego wina
½ cytryny
2 łyżeczki / pesto bazyliowego
1 łyżka / masła klarowanego
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Żywe mule dokładnie myjemy. Odrzucamy martwe – te które są otwarte lub połamane. Mule oczyszczamy za pomocą szczoteczki, ale delikatnie tak, aby nie połamać muszli.
Szalotkę obieramy i
Szalotkę obieramy i kroimy na pół. Ząbki czosnku obieramy.
W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy jedną łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy szalotkę. Chwilę przesmażamy, po czym dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Do zredukowanego sosu wrzucamy wcześniej oczyszczone mule. Garnek przykrywamy i gotujemy mule pod przykryciem aż wszystkie się otworzą, ok. 5 min. Od czasu do czasu potrząsając przykrytym garnkiem.
Po tym czasie zdejmujemy mule z ognia i za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy muszle na talerze, tak aby sos pozostał w garnku. Z sosu wyjmujemy szalotkę i wyrzucamy.
Do sosu dodajemy 2 łyżeczki pesto bazyliowego i dokładne mieszamy. Przepis na domowe pesto bazyliowe znajdziesz tutaj. Tak przygotowany sos dodajemy do wcześniej wyłożonych muli na talerze.
Mule serwujemy ze świeżą, pszenną bagietką i białym winem.