i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  29/09/2019

Lasagne z cukinią

5/5 - (1 vote)
6 Porcji | Czas przygotowania 90 min

SKŁADNIKI
2 sztuki / cukinii
800 g / mięsa wołowego (łopatki)
200 g / wątróbki drobiowej
1 sztuka / cebuli
1 sztuka / pora
3 gałązki / selera naciowego
4 sztuki / marchewki
½ sztuki/ selera
½ sztuki / papryczki chilli
1 sztuka / pomidora malinowego
1 puszka / pomidorów pelati
krojonych
200 ml / czerwonego wytrawnego wina
250 g / passaty pomidorowej
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
½ łyżeczki / cukru brązowego
200 g / sera mozzarella
100 g / parmezanu
1 łyżka / masła klarowanego
2 łyżki / oliwy z oliwek
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, odcinamy liście, a białą część kroimy w półtalarki. Marchewkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Selera naciowego myjemy i kroimy.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy cebulę, pora, selera, marchewkę, całą połówkę papryczki chilli oraz selera naciowego. Dodajemy 2 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego oraz solimy. Smażymy pod przykryciem, aż
warzywa będą miękkie ok. 10 min.

Po tym czasie dodajemy mięso wołowe. Mięso najlepiej kupić w kawałku i samemu zmielić w domu lub poprosić w sklepie o zmielenie. Mięso smażymy ok. 5 min. ciągle mieszając, aby nie powstały kule zbitego mięsa.

W między czasie myjemy i oczyszczamy wątróbkę drobiową. Kroimy ją na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Gdy wątróbka się zetnie, mieszamy całość i smażymy ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy czerwone wino i smażymy 5 min, tak aby alkohol odparował.

W czasie, gdy mięso się smaży sparzamy pomidora i obieramy go ze skórki. Następnie kroimy w drobną kostkę. Gdy alkohol odparuje dodajemy świeżego pokrojonego pomidora, puszkę
pomidorów krojonych pelati i 250 g passaty pomidorowej. Doprawiamy cukrem i solą oraz pieprzem. Mieszamy. Po zagotowaniu pomidorów przykrywamy sos i gotujemy 15 min.

Cukinię myjemy, obcinamy końce i kroimy w cienkie plastry wzdłuż warzywa. Plastry powinny być równej grubość. Najlepiej zrobić to za pomocą mandoliny lub krajalnicy. Każdy z plastrów delikatnie solimy i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie odsączamy wodę z plastrów cukinii.

Polecam przygotowanie lasagne w naczyniach, w których będziemy ją serwować a nie w jednym dużym. Z 1 kg mięsa wychodzą 4 porcje. W każdym naczyniu układamy plastry cukinii, tak aby zakryć dno i brzegi. Na plastry cukinii dajemy nasz sos.

Na sos ponownie układamy plastry cukinii, tak aby go przykryć w całości i ponownie na nie układamy sos. Całość przykrywamy jeszcze raz plastrami cukinii, a na to ścieramy mozzarellę i parmezan.

Tak przygotowane lasagne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na 30 min.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • cukinia
  • lasagne
  • mięso mielone
  • sos bolognese

Nawigacja wpisu

Ceviche z dorsza i krewetek
Tatar ze śledzia
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up