i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  18/12/2019

Lasagne bolognese

5/5 - (1 vote)
8 Porcji | Czas przygotowania 90 min

SKŁADNIKI
Makaron Lasagne
SOS BOLOGNESE
800 g / mięsa wołowego (łopatki)
200 g / wątróbki drobiowej
1 sztuka / cebuli
1 sztuka / pora
3 gałązki / selera naciowego
4 sztuki / marchewki
½ sztuki/ selera
½ sztuki / papryczki chilli
1 sztuka / pomidora malinowego
1 puszka / pomidorów pelati krojonych
200 ml / czerwonego wytrawnego wina
250 g / passaty pomidorowej
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
½ łyżeczki / cukru brązowego
200 g / sera mozzarella
100 g / parmezanu
1 łyżka / masła klarowanego
2 łyżki / oliwy z oliwek
Sól, pieprz
SOS BESZAMELOWY
700 ml mleka
120 g masła
4 łyżki mąki
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, odcinamy liście, a białą część kroimy w półtalarki. Marchewkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Selera naciowego myjemy i kroimy.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy cebulę, pora, selera, marchewkę, całą połówkę papryczki chilli oraz selera naciowego. Dodajemy 2 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego oraz solimy. Smażymy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie ok. 10 min.

Po tym czasie dodajemy mięso wołowe. Mięso najlepiej kupić w kawałku i samemu zmielić w domu lub poprosić w sklepie o zmielenie. Mięso smażymy ok. 5 min. ciągle mieszając, aby nie powstały kule zbitego mięsa.

W między czasie myjemy i oczyszczamy wątróbkę drobiową. Kroimy ją na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Gdy wątróbka się zetnie, mieszamy całość i smażymy ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy czerwone wino i smażymy 5 min, tak aby alkohol odparował.

W czasie, gdy mięso się smaży sparzamy pomidora i obieramy go ze skórki. Następnie kroimy w drobną kostkę. Gdy alkohol odparuje dodajemy świeżego pokrojonego pomidora, puszkę
pomidorów krojonych pelati i 250 g passaty pomidorowej. Doprawiamy cukrem i solą oraz pieprzem. Mieszamy. Po zagotowaniu pomidorów przykrywamy sos i gotujemy 15 min.

W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W tym celu na dnie rondla rozpuszczamy 120g masła, gdy masło zacznie się smażyć, dodajemy pierwszą łyżkę mąki. Następnie energicznie mieszamy doprowadzając do jednolitej konsystencji, potem dodajemy 2 kolejne łyżki mąki cały czas mieszając i nie doprowadzając do powstania grud. Ma powstać gęsta wrząca masa.

Tak zasmażoną mąkę rozpuszczamy teraz mlekiem. Mleko dodajemy partiami po pół szklanki, ciągle mieszając nasz sos, unikając powstawania grud. Sos doprawiamy dwoma szczyptami soli i połową łyżeczki gałki muszkatołowej oraz szczyptą pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając ponieważ sos będzie gęstniał. Sos ma mieć konsystencje wrzącej kaszy manny. Po zawrzeniu, zdejmujemy go z palnika i umożliwiamy mu wystygnięcie mieszając od czasu do czasu, ponieważ na powierzchni sosu będzie chciał wytworzyć się tzw „kożuch”.

Gdy mamy oba sosy ciepłe, zabieramy się za składanie naszej Lasagne. Makaronu na lasagne nie gotujemy, upiecze się on w piecu wciągając sos beszamelowy. Naczynie nacieramy oliwą. Następnie jako pierwszą układamy na dnie warstwę sosu bolognese. Warstwa ma pokryć dno i być jak najcieńsza, z reguły jest to grubość grudki mięsa mielonego. Następnie łyżką nakładamy na niego warstwę ciepłego sosu beszamelowego, tak aby nie prześwitywała warstwa mięsa.

Kolejno układamy tafle makaronu lasagne, dociskając je delikatnie do beszamelu. Tafle docinamy (łamiemy) tak aby pokryć w 95% warstwę sosu beszamelowego. Kolejną warstwą jest sos mięsny, potem beszamel i kolejne tafle lasagne, ale ułożone inaczej/poprzecznie niż na poprzedniej warstwie, zapobiegnie to późniejszemu rozpadaniu się lasagne. W zależności od wysokości naszego naczynia i upodobań co do wysokości lasagne powtarzamy kolejno w/w warstwy. Ostatnią warstwą w naczyniu ma być beszamel. Pokrywamy go startą mozzarellą i tartym parmezanem. Uwaga: Każda tafla makaronu Lasagne ‘spuchnie’ 3 mm na grubość, więc nasza lasagne odrobinę nam „urośnie”.

Tak przygotowane lasagne wstawiamy na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 180˚C. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy na min 15min celem odparowania. Tak odparowaną kroimy i serwujemy.

Related topic: Understanding Tadalafil: A Comprehensive Guide for Informed Decisions

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • lasagne
  • mięso mielone
  • sos bolognese

Nawigacja wpisu

Krewetki w sosie ostrygowym
Pierś z kaczki w sosie z czerwonego wina
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up