4 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
4 plastry / schabu wieprzowego
1 sztuka / cebuli
½ l / mleka
2 łyżki / smalcu
1 jajko
4 łyżki / bułki tartej
Sól, pieprz
8 sztuk / młodych ziemniaków
½ pęczka / koperku
SAŁATKA
1 pomidor / czerwony
1 pomidor / zielony
1 pomidor / żółty
8 sztuk / pomidorków koktajlowych
4 sztuki / rzodkiewki
1 sztuka / dymki
Kilka listków kolendry
1 łyżka / oliwy z oliwek
1 łyżka / balsamico
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie kotletów schabowych rozpoczynamy od zamarynowania mięsa. Każdy z kotletów delikatnie rozbijamy. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze talarki.
Do pojemnika, w którym będziemy marynować kotlety wlewamy pół litra mleka. Następnie dodajemy kilka plastrów cebuli i dwa kawałki rozbitego schabu. Następnie układamy ponownie plastry cebuli, a na nie pozostałe kawałki mięsa.
Tak przygotowane mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin. Polecam przygotować mięso dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Młode ziemniaki myjemy bardzo dokładnie. Zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżkę soli i wstawiamy do gotowania. Od momentu zagotowania wody, ziemniaki gotujemy 25 min.
W czasie, gdy gotują się ziemniaki przygotowujemy sałatkę. Kolorowe pomidory kroimy w cząstki, a pomidory koktajlowe na pół. Rzodkiewki kroimy w talarki. Dymkę i liście świeżej kolendry siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i balsamico. Doprawiamy solą i pieprzem.
W czasie, gdy gotują się ziemniaki przygotowujemy sałatkę. Kolorowe pomidory kroimy w cząstki, a pomidory koktajlowe na pół. Rzodkiewki kroimy w talarki. Dymkę i liście świeżej kolendry siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i balsamico. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki smalcu. Kawałki schabu i cebuli wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy. W misce roztrzepujemy jedno jajko, które doprawiamy solą i pieprzem.
Każdy kawałek mięsa oprószamy solą i pieprzem, następnie panierujemy najpierw w jajku a później w bułce tartej.
Przed położeniem na patelnię strząsamy nadmiar bułki. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym smalcu. Gdy zrobią się złote przekręcimy na drugą stronę. Cebulę z marynaty panierujemy tak samo jak mięso i również smażymy na smalcu.
Usmażone kotlety podajemy z młodymi ziemniakami i koperkiem, smażoną cebulą i sałatką z pomidorów.