2 Porcje | Czas przygotowania 35 min
SKŁADNIKI
1 sztuka bakłażana
200 g / sera halloumi
1 ząbek czosnku
Klika listków mięty
100 ml / octu balsamicznego
1 łyżeczka syropu klonowego
Sól
Oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie dania rozpoczynamy od wykonania redukcji balsamico, ponieważ po ugotowaniu musi jeszcze przestygnąć. Do garnka wlewamy 100 ml octu balsamicznego i jedną łyżeczkę syropu klonowego.
Gotujemy aż ocet zgęstnieje i jego ilość zmniejszy się o połowę. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Bakłażany myjemy, a następnie kroimy wzdłuż na
pół. Każdą z połówek nacinamy w kratkę, ale ostrożnie i tylko miąższ tak, aby nie przeciąć skóry.
Ząbek czosnku obieramy i kroimy w plasterki. W
nacięcia w bakłażanie wkładamy plasterki czosnku, następnie skrapiamy bakłażana oliwą i solimy. Tak przygotowane bakłażany wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C z opcją grill na 30 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia bakłażana grillujemy ser halloumi. Patelnię grillową
smarujemy oliwą za pomoc pędzelka – dzięki temu ser halloumi się nie przyklei do patelni. Ser
kroimy w 0,5 cm plastry, które układamy na rozgrzaną patelnię. Ser grillujemy ok. 2 minut z
każdej strony – tak aby powstały brązowe paski od grillowania.
Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzu i posypujemy drobno posiekaną miętą – im więcej tym lepiej. Obok bakłażanów układamy ugrillowany ser halloumi, a
następnie całość skrapiamy redukcją balsamico.