4 Porcje | Czas przygotowania 45 min
SKŁADNIKI
4 sztuki / portobello
4 sztuki / pieczarki
1 sztuka / szalotki
1/3 sztuki / cukinii
1/3 sztuki / czerwonej słodkiej papryki
1 sztuka/ papryczki piri-piri
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypiorku
4 plastry surowego, wędzonego boczku
150 g / sera bursztyn
SOS
3 łyżeczki / majonezu
3 łyżeczki / musztardy francuskiej
1 łyżeczka / miodu
Sok z cytryny
Oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Pieczarki portobello myjemy i odcinamy korzonki. Zwykłe pieczarki, szalotkę oraz czosnek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Cukinię, paprykę słodką kroimy w kostkę. Piri-piri i szczypiorek drobno siekamy.
Ser bursztyn dzielimy na pół i pierwszą część ścieramy na drobnej tarce, a drugą na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojone warzywa: szalotkę, czosnek, paprykę, cukinię, papryczkę piri-piri i pieczarki. Smażymy ok. 5 minut, tak aby warzywa były jeszcze jędrne.
Przesmażone warzywa przekładamy do miski i dodajemy starty na drobnych oczkach ser bursztyn oraz połowę pokrojonego szczypiorku. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki portobello.
Każdą nafaszerowaną pieczarkę posypujemy serem bursztyn startym na dużych oczkach, a następnie układamy plastry boczku. Piekarnik rozgrzewamy do 200˚C (górna grzałka z termoobiegiem). Pieczarki wstawiamy na 20 minut.
W czasie, gdy się pieką pieczarki przygotowujemy sos. W małej miseczce łączymy: 3 łyżeczki majonezu, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczkę miodu i kilka kropel soku z cytryny.
Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Upieczone pieczarki posypujemy szczypiorkiem i podajemy z sosem musztardowo-miodowym.